CHP’li Bankoğlu: Amasra’da adalet sağlanana kadar mücadeleye devam edeceğiz
Bankoğlu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:
“14 Ekim 2022, sadece Amasra’nın değil ülkemizin en kara günlerinden birisi olarak tarihe geçti. Soma’da 301 madencinin yaşamını yitirdiği ve dünyanın en büyük ölümlü maden kazalarından birinin ardından tek bir madencimizi bile kaybetmememiz gerekirken; Amasra’da 43 canımız ihmal zincirlerine feda edildi.
Madenci yakınlarına verilen hiçbir tazminat, anaya evladını, evladaysa babasını geri getiremez. Genç yaşında hayata doyamadan giden 43 madenciye hiçbir şey sağlamaz. Liyakatsizlik, adam kayırma, iş bilmezlik ve daha pek çok şey Soma’dan bu yana aynı ilgisizlikle sürüp gittiği için 43 eve ateş düştü.
Görevlerini bilerek yerine getirmeyenlerin derhal tespit edilmesi gerekirken aradan geçen bir yılda ise gerçek sorumlular cezalandırılmadı. Bizler asıl sorumluların yani emri veren, uyarıları dikkate almayan ve liyakatsizliği ve tedbirsizliği görmezden gelenlerin peşindeyiz.
Madenci şehitlerimizin ve ailelerinin acısını belki bir nebze azaltacak olan budur, adaletin yerini bulmasıdır. Elbette bu acıların yaşanmasına sebep olduğu halde kendini her şeyin üzerinde gören hadlerini bilmeleri ve cezalarını çekmesi en büyük amacımızdır.
Bizim ailelere sözümüz var; adalet sağlanana kadar hak hukuk mücadelesine devam edeceğiz.
Dava seyrinde eksikler var
Maden Faciası Davası seyrinde de birtakım eksikler söz konusu. Bilirkişi öninceleme raporu TTK Genel Müdürlüğü’nü bakanlık denetçilerini kusurlu buldu. Buradaki kusurun neticesinde 43 kişi hayatını kaybetmiş. Buna rağmen yetkili ve sorumlu kurumlardan ne bir istifa, ne bir görevden alma oldu. Sanki hiçbir şey olmamış gibi makamlarına ve hayatlarına devam ettiler.
Savcılık siyasi kanallara yakın bulunan bakanlık denetçilerinin ve TTK Genel Müdürlük yetkilerinin sadece “görevi kötüye kullanmaktan” yargılanmasını istedi. Ardından, bakanlıklardan soruşturma izni istendi. Sorumluları bulacağız diye burada nutuk atan bakanlar, savcılığın konuya ilişkin soruşturma taleplerini reddetti. Bu nasıl bir korku bu nasıl bir hesap anlamak mümkün değil.
Yargılanması gerekenler, korunup ödüllendiriliyor
Sorumluların yargı önüne çıkmasının bakanlık yoluyla tıkandığını ve adalete tesis edilmesine engel olduğunu belirten Bankoğlu, TTK Genel Müdürü Kazım Eroğlu’nu sessiz sedasız EYT’den emekli edildiğinin de altını çizdi. Ülkedeki cezasızlık ikliminin liyakatsizlikle beslendiğini belirten Bankoğlu, “Adalet terazisini şahsi menfaatleriyle bozanlar, kortejlerle Bartın’a gelip, kader ve fıtrat gibi değerlerin arkasına saklanarak olası kastlarını gizlemeye çalıştılar. Düpedüz bir iş cinayeti olan bu faciayı adeta normalleştirmeye çalıştılar,” diyerek Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın faciaya ilişkin açıklamalarını da eleştirdi.
Asıl sebepler ya eksik ya geçiştirilmiş
2014’te 301 maden işçisinin ölümüne sebep olan Soma Faciası sorumlularının hayatını kaybeden her bir madenci için yalnızca 8 gün hapis cezası aldığını hatırlatan Bankoğlu, “Kimse bize masal anlatmasın. Biz o masalları 2014’te Soma’da da dinledik. İnsanların sizin sözünüze de adaletinize de inancı kalmadı” dedi.
Meclis Araştırma Komisyonu raporundaki eksiklikleri de hatırlatan Bankoğlu, “Meclis Araştırma Komisyonu Raporu’nda müessesedeki personel eksikliği sorunu yok, liyakatsizlik sorunu yok. Facianın asıl nedenlerine ilişkin birçok noktaya ya hiç değinilmemiş ya da bu sorunlar birer cümleyle geçiştirilmiş. Birçok değerlendirme eksik ve hatalı. Müessesede 4 yıldır modernizasyonu tamamlanmayan havalandırma sorunu var. ATİM’de ana havalandırma 44 yıllık bir sistem. Tali havalandırma 4 pervane ile yapılmaya çalışılıyor