İBB Başkanı İmamoğlu: “İstanbul, 2026’nın kitap başkenti olmalı”
İmamoğlu, fuarda yaptığı konuşmada, kitapların önemine vurgu yaparak, “Kolektif hafızayı korumanın, paylaşmanın, geleceğe aktarmanın insanlık adına en güzel yoludur kitapların varlığı” dedi.
Türkiye’nin yakın coğrafyasında yaşanan acılara da dikkat çeken İmamoğlu, “Silahların değil, fikirlerin çatıştığı ve barış dolu bir dünyayı var etmek mümkün. Bunun yolunun eğitimden, kitapların gücünden, daha çok insana dokunmak, farklılıkları şiddetle değil, tartışmalarla çözme kültürünü yaygınlaştırmakla mümkün olduğunu buradan ifade etmek isterim” diye konuştu.
29 Ekim’de 100’ncü yılını kutlayacağımız Cumhuriyeti, “Yaşamın her alanında, dünya çapında bir dönüşüm hikayesi” sözleriyle tanımlayan İmamoğlu, “Akla, bilime, aydınlanmaya yönelik, çok büyük ve değerli bir adım atıldı tam 100 yıl önce. Belki de bugün, 100 yıl önce, kimsenin bilmediğini Mustafa Kemal Atatürk zihnine koymuş ve bir gün sonra ilan edecekti ve bütün altyapıyı buna göre hazırlamıştı” dedi.
Cumhuriyetin, harf devrimi ve eğitim ile beraber, ülkenin en ücra köşesine dahi bilgiyi okuma-yazmayı, kültürü, edebiyatı, bir şeyden haberdar olma fikrini, özgürlüğünü o insanlara sunma konusunda olağanüstü bir hizmet sunduğunu belirten İmamoğlu, “Benim ailemde, okuma yazmayı ilk öğrenen kişi dedemdi. Ve dedem, Cumhuriyetle beraber okula gitti. Ondan önce benim ailemde sadece, ezberlenmiş duaların dışında, farklı bir kaynaktan elde edilmiş bir bilgiye sahip bir fert yoktu. Anadolu’da birçok ailede bunu görmeniz mümkündür. O bakımdan Cumhuriyetin aydınlanması, işte 1920’lerin başında doğan bir insanın, 30’ların başında eğitim alarak okuma-yazma, ilkokul, ortaokulu okuyarak ve sonrasında gelen eğitim dönemi, torununu İstanbul’da bir Büyükşehir Belediye Başkanı yapabiliyor” ifadelerini kullandı.
İBB Yayınları olarak, 40. İstanbul Fuarı’nda yer almaktan dolayı gururlu olduklarını kaydeden İmamoğlu, “İBB olarak, göreve geldiğimiz günden bugüne, artık 705 bin sayısını aşmış kitabı, yayınevlerinden alarak, ücretsiz dağıtımla, 62 -yakında bu sayıyı 2-3 daha artıracak açılışlarımız olacak- kütüphaneyle birlikte de vatandaşlarımıza ulaştırmış oluyoruz” dedi.
İmamoğlu, konuşmasının sonunda, İstanbul’un 2026’nın kitap başkenti olması için çağrıda bulundu. İmamoğlu, “2026’nın kitap başkenti İstanbul olmalı. Bu gecikmiş başkentliği, inşallah hep birlikte; bakanlığımız, belediyemiz ve sizlerin de oluruyla İstanbul’umuza kazandırırız” dedi.
İmamoğlu’nun konuşmasının ardından kesilen kurdele ile 40. İstanbul Fuarı, 9 gün süreyle kapılarını resmen kitapseverlere açmış oldu.