enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
20,8747
EURO
22,5189
ALTIN
1.327,41
BIST
4.959,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
23°C
Ankara
23°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Köylerde 43 yıl aradan sonra ‘Gağan’ etkinliği

ELAZIĞ’DA YENİ YILIN ERKEN KUTLANMASI ANLAMINA GELEN ‘GAĞAN’ ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ. 43 YIL SONRA BAZI KÖYLERDE GERÇEKLEŞTİRİLEN ETKİNLİK RENKLİ GÖRÜNTÜLERE SAHNE OLDU

Köylerde 43 yıl aradan sonra ‘Gağan’ etkinliği
30.12.2022
A+
A-

Elazığ’da yeni yılın erken kutlanması anlamına gelen ‘Gağan’ etkinliği düzenlendi. 43 yıl sonra bazı köylerde gerçekleştirilen etkinlik renkli görüntülere sahne oldu.

Elazığ’da 43 yıl aradan sonra köylerde düzenlenen Gağan etkinliğinde renkli görüntüler oluştu. Elazığ’da halkın ’Gağan’ olarak isimlendirdiği ve eski yılın uğurlanarak yeni yılın karşılandığı etkinlik gerçekleştirildi. Yöreye ait davul ve klarnet eşliğinde Şahinkaya, Uzun Tarla, Esenkent ve Koruk köylerinde gerçekleştirilen etkinlik çerçevesinde çeşitli oyunlar ve Elazığ dik halayı oynandı. Yürüyüş boyunca Gağan etkinliğinin vazgeçilmezi olan eski döneme ait giysiler giyenler, renkli görüntüler oluştu. Etkinlik dahilinde toplanan lokmaların ise ihtiyaç sahibi öğrencilere dağıtacağı kaydedildi.

Etkinlik hakkında bilgi veren Gürkan Bektaş, “Bu köylerde yapmak istediğimiz işlerden bir tanesi, köydeki kırsal kalkınma ve bu anlamda köyün gelenek ve kültürlerini sürdürülebilir yaşama dönüşmesidir. Hayata dokunmak üzerine yapmış olduğumu bir etkinliktir. Bu etkinliğimizin ismi, ‘Gağan’. Yeni yıl etkinliği olarak da geçiyor. Bu sembolik bir köy seyirlik oyunu. Bunlardan bir tanesi ‘Kale’, ‘Kara’ ve ‘Fate’ dediğimiz kadın var. Birisi eski yılı temsil eder, birisi yeni yılı temsil eder ve kadın da yaşamı, doğayı ve bu ikisini bağlayan bir nesne olarak gözükür. Yaşlı, sakallı ‘ Hızır’ ise lokmaları ve çıralıkları toplar. Günün sonunda ise bu paylaşılan, toplanılan paraları da ihtiyaç sahiplerine dağıtırız. Orta Asya ve Mezopotamya kültüründen gelmektedir. Köylerimizde uzun bir zamandır yapılmayan bir etkinlik. Biz bunu yaşatmaya ve tekrardan gün yüzüne çıkarmaya çalışıyoruz. Gağan etkinliği, bu köylerimizde yaklaşık 45 yıldır yapılmıyordu. Güzel tepkiler aldık“ dedi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.