enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
20,8804
EURO
22,4878
ALTIN
1.325,98
BIST
4.959,80
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Ankara
Hafif Yağmurlu
23°C
Ankara
23°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Yağmurlu
20°C
Pazar Az Bulutlu
22°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
26°C

Mardin’de drone ile zirai ilaçlama yaparak ürün kaybının önüne geçiliyor

MARDİN’İN KIZILTEPE İLÇESİNDE ÇİFTÇİLER DRONE İLE TARLALARINI İLAÇLAMAYA BAŞLADI. BU SAYEDE ÇİFTÇİLER HEM ZAMANDAN, HEM İLAÇTAN TASARRUF SAĞLIYOR. AYRICA ÇİFTÇİLER, DRONE SAYESİNDE TRAKTÖRÜN İLAÇLAMA YAPARKEN ÜRÜNE VERDİĞİ ZARARDAN DA KURTULMUŞ OLUYOR. SELMAN GÜNEŞ/ MARDİN İHA

Mardin’de drone ile zirai ilaçlama yaparak ürün kaybının önüne geçiliyor
19.10.2021
A+
A-

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde çiftçiler drone ile tarlalarını ilaçlamaya başladı. Bu sayede çiftçiler hem zamandan, hem ilaçtan tasarruf sağlıyor. Ayrıca çiftçiler, drone sayesinde traktörün ilaçlama yaparken ürüne verdiği zarardan da kurtulmuş oluyor.

Gün geçtikçe çiftçiler teknolojik ürünlerle işlerini yapmaya başladı. Bunlardan bir tanesi de dron oldu. Kızıltepe’de çiftçiler ekinlerini drone ile ilaçlamaya başladı. Drone sayesinde çiftçi ilaçtan ve zamandan tasarruf sağlıyor. Ayrıca traktörün ekine verdiği zarar da ortadan kalkmış oluyor. Türkiye genelinde drone ile ilaçlamanın yaygınlaşmaya başladığını vurgulayan Mekatronik Mühendisi Çağlayan Erguvan, “Şu an bünyemizde 10-20 ve 30 litre cihazlar mevcut. 10 litre cihazımız İHA-1, 20 ve 30 litre cihazlarımız İHA-2 statüsünde. Bu cihazlar özellikle İç Anadolu’da mısırda, Çukurova’da pamukta, Güneydoğu Anadolu bölgesinde mısırda ve Edirne bölgesinde çeltikte çok aktif kullanılıyor. Zirai ilaçtan, zamandan tasarruf sağlanmaktadır. Bunun dışında traktörle girilip tarlaya verilen zayiatın önüne geçilmektedir. Şu anda mısırda traktörle ilaçlama yapılsaydı, ekine minimum yüzde 5-10 zarar verilecekti. Daha fazla su ve daha fazla ilaç kullanılacaktı” dedi.

Mardin’de drone ile ilaçlamayı başlatan Ziraat Mühendisi Mustafa Kılınç ise “Şu an mısırın boyu iki metredir, hatta 3 metreyi bulan mısırlar da var. Bu mısır tarlasının içine girip zayiat vereceğimiz konusuna bakmak gerekirse yüzde 5, yüzde 6’lık zarar olur. Ama dronla ilaçlamada sıfır zarar, sıfır zayiat olur. Ayrıca ilaç ve zaman tasarrufu sağlamış oluyoruz” diye konuştu.

Bölge çiftçisinin önümüzdeki günlerde drone ile ilaçlamaya daha çok yöneleceği belirtiliyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.