Haber Merkezi – Milletvekili Ayan, Meclis’te düzenlediği basın toplantısında, ülkedeki adalet sistemi ve cezaevlerinin durumuna ilişkin eleştirilerde bulundu.
“AİHM Kararları Uygulanmıyor”
İktidara muhalif olan her partiye baskı uygulandığını iddia eden Ayan, tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ hakkında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) verdiği ihlal kararlarına rağmen tahliyelerin gerçekleşmemesini eleştirdi. Ayan, bu durumu Türkiye’nin “gün geçtikçe antidemokratik bir hukuk devleti olmaya devam ettiğinin” bir göstergesi olarak nitelendirdi.
“Cezaevleri Kapasitenin Üzerinde”
Türkiye’deki cezaevlerinin kapasitelerinin çok üzerinde mahkum barındırdığını ve yargılamalarda büyük hukuksuzluklar yaşandığını öne süren Dilan Kunt Ayan, “Her geçen gün cezaevlerindeki sorunlar günbegün katlanarak artmaya devam ediyor. Yine eşitlikçi yasalar, eşitlikçi bir infaz yasası bekleniyor. Buna dair hiçbir adım atmayan bir ‘siyasal iktidar’ gerçekliği var,” diye konuştu.
Ayan, Adalet Bakanlığı’nın hazırlıklarını sürdürdüğü 11. Yargı Paketi’nin de bu sorunlara çözüm üretmekten uzak olduğunu ima ederek, paketin Adalet Komisyonu’na gelmeden önce bu beklentiler doğrultusunda revize edilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Subscribe to get the latest posts sent to your email.