Ankara – “Terörsüz Türkiye” hedefi doğrultusunda Meclis’te kurulan partiler arası komisyonun ilk toplantısında, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) adına Grup Başkanvekili Murat Emir ve Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen konuştu. CHP heyeti, sürece destek verirken, komisyonun işlevsel olması için net şartlar ve beklentiler ortaya koydu.
CHP Grup Başkanvekili Murat Emir, terör sorununun çözüm yerinin TBMM olduğunu belirterek, bu konuda el ele vermekten çekinmeyeceklerini söyledi. Ancak Emir, ülkede Anayasa’nın rutin olarak çiğnendiğini, AYM ve AİHM kararlarının uygulanmadığını ve “kayyum” uygulamalarıyla halk iradesinin hiçe sayıldığını savunarak, mevcut hukuksuzluklara dikkat çekti.
Komisyonun amacına ulaşması için göstermelik olmaması gerektiğini vurgulayan Emir, “Bu komisyon, zaten yapılmış, zaten varılmış mutabakatların toplumsal meşruiyet zeminini genişletmek için göstermelik bir komisyon olmamalıdır. Gerçekten işlevsel olmalıdır,” dedi. Emir, komisyonun amacını ve çalışma yöntemlerini belirleyecek detaylı bir iç tüzük çalışması yapılmasını talep etti.
Halkın bir kısmının komisyona şüpheyle baktığını belirten Murat Emir, güvenin tesis edilmesi için komisyonun ilk toplantısında somut adımlar atması gerektiğini söyledi ve şu önerilerde bulundu: “Mesela kayyum uygulamalarından bir an evvel vazgeçilmesi için buradan bir çağrıda bulunalım. Mesela tutuksuz yargılamanın asıl olduğunu söyleyelim. Aynı şekilde, ‘AYM ve AİHM kararlarına uyulmalıdır’ diyelim. Bu mesajlar önümüzü aydınlatacaktır.”
Emir ayrıca, komisyonun “asla bir anayasa çalışmasının hazırlığının parçası olmayacağını” da net bir dille ifade etti.
CHP Genel Başkan Yardımcısı Gökçe Gökçen ise komisyonun başarısı için şeffaflığın ve kapsayıcılığın altını çizdi. Gökçen, “Bu komisyonda şehit yakınlarının ve gazilerimizin, insan hakları alanında çalışan sivil toplum örgütlerinin ve adaletsizliğe uğradığını düşünen kesimlerin yer alabilmesini, komisyonun başarısı için kaçınılmaz görüyoruz,” dedi.
Gökçen, terörle mücadelede silahsızlanma kadar, “terörü ortaya çıkaran sebeplerin araştırılarak yok edilmesinin” de hayati olduğunu belirterek, kalıcı bir çözüm için kök nedenlere inilmesi gerektiğini vurguladı.