Haber Merkezi – CHP Milli Savunma Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Yankı Bağcıoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, küresel internet trafiğinin yüzde 99’unu taşıyan sualtı fiber optik kablolar ve enerji hatlarının Türkiye’nin güvenliği açısından hayati önem taşıdığına dikkat çekti.
Bağcıoğlu, Baltık Denizi ve Tayvan açıklarında yaşanan sabotaj vakalarını örnek göstererek, sualtı altyapısının fiziksel saldırılara ve siber casusluğa karşı ne kadar kırılgan olduğunu söyledi.
Türkiye’nin coğrafi konumu itibarıyla Avrupa, Asya ve Orta Doğu arasındaki önemli deniz yollarının tam merkezinde yer aldığını belirten Bağcıoğlu, “Bu altyapının korunması ülkemiz için yalnızca bir teknik zorunluluk değil, aynı zamanda bir ulusal güvenlik önceliği haline gelmiştir,” ifadelerini kullandı.
Yankı Bağcıoğlu, bu ciddi tehdide karşı somut bir çözüm önerisi sundu. Bağcıoğlu, Ulaştırma ve Altyapı, Enerji ve Tabii Kaynaklar ile Millî Savunma bakanlıklarının eş güdümünde, NATO modeline benzer bir koordinasyon merkezi kurulması gerektiğini belirtti.
Bu merkezin, tehditlerin erken tespiti ve müdahale kapasitesinin artırılması amacıyla kamu kurumları, savunma sanayii ve özel sektör arasında iş birliğini koordine etmesi gerektiğini vurgulayan Bağcıoğlu, yerli teknolojilere yatırım yapılması ve dışa bağımlılığın azaltılması çağrısında bulundu.
Bağcıoğlu, Türk Deniz Kuvvetleri bünyesindeki TCG Alemdar gibi gemilerin ve TPAO’nun filolarındaki gemilerin sualtı altyapısının korunması için önemli yetenekler sunduğunu da hatırlattı.