DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
29°C

    BM: Suriye’de mültecilerin güvenli dönüşü için koşullar yaratılmalı

    BM: Suriye’de mültecilerin güvenli dönüşü için koşullar yaratılmalı
    11.03.2024 03:39
    A+
    A-

    BM Genel Sekreteri Cumartesi günü Suriye’de müzakere yoluyla siyasi bir çözüme acil ihtiyaç duyulduğunu, sivillerin korunmasını ve vahim insani durumu vurguladı.


    Mart ayı, sistematik zulümler ve sivillerin anlatılmaz acılarıyla Suriye’deki çatışmanın on üçüncü yıldönümünü kutluyor.


    BM tahminlerine göre 2024 yılında toplam nüfusun yüzde 70’ine denk gelen 16,7 milyon kişi insani yardıma ihtiyaç duyacak. Savaş öncesi nüfusun yaklaşık yarısı Suriye içinde veya dışında yerinden edilmiş durumda.
    Krizi daha da şiddetlendiren bir dizi deprem, geçen yıl Şubat ayında ülkenin kuzeyini vurarak yaklaşık 5.900 kişinin ölümüne, altyapıya ciddi hasar vermesine ve halihazırda temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan milyonlarca insanın savunmasızlığını daha da kötüleştirmesine neden oldu.


    İnsani yardım fonları tüm zamanların en düşük seviyesine düştüğü için tüm topluluklar hayatta kalma mücadelesi veriyor . Örneğin 2023’te, BM öncülüğündeki insani yardım çabaları için gereken 5,41 milyar dolara karşılık yalnızca 2,02 milyar dolar veya yüzde 37,4’ü alındı .


    ‘Gerekeni yapın’


    Genel Sekreter António Guterres yaptığı açıklamada , tüm paydaşları “gerçek ve inandırıcı bir siyasi çözüme ulaşmak için gereken her şeyi yapmaya” çağırdı.


    Suriye halkının meşru isteklerini karşılayan, Güvenlik Konseyi’nin 2254 (2015) kararına uygun olarak ülkenin egemenliğini, birliğini, bağımsızlığını ve toprak bütünlüğünü yeniden tesis eden ve mültecilerin güvenli ve onurlu bir şekilde gönüllü geri dönüşü için gerekli koşulları yaratan bir çözüm dedi.


    Sivilleri koruyun


    BM şefi, “Sivillerin ve sivil altyapının korunmasına ihtiyacımız var” diye vurguladı.
    Ayrıca terörle mücadelede uluslararası hukuka uygun stratejik bir yaklaşım çağrısında bulundu; Suriye genelinde sürekli ve engelsiz insani erişim; ve kritik yardım operasyonlarını sürdürmek için acil ve yeterli finansman.
    “Önemli tarafların öne çıkıp bu ihtiyaçları karşılamasının zamanı çoktan geçti. Bütün bir Suriyeli nesil zaten çok yüksek bir bedel ödedi” diye ekledi.


    Cezasızlığın sona erdirilmesi


    Sayın Guterres ayrıca keyfi gözaltıların, zorla kaybetmelerin, yargısız infazların, cinsel ve toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin, işkencenin ve diğer ihlallerin devam ettiğini ve Suriye’de sürdürülebilir barışın önünde engel oluşturduğunu vurguladı.


    Cezasızlığın sona erdirilmesinde hepimizin sorumluluğu var” dedi.


    “Milyonlarca olmasa da yüzbinlerce Suriyeli mağdur, hayatta kalan ve aile üyeleri buna güveniyor.”

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Ulusal Gündem sitesinden daha fazla şey keşfedin

    Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

    Okumaya Devam Edin

    Optimized with PageSpeed Ninja