enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,0103
EURO
40,9426
ALTIN
3.753,69
BIST
9.474,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cumartesi Hafif Yağmurlu
19°C
Pazar Az Bulutlu
19°C
Pazartesi Az Bulutlu
15°C
Salı Hafif Yağmurlu
13°C

CRR’de İstiklal Marşı’nın 104. yıl besteleri konseriyle anıldı

CRR’de İstiklal Marşı’nın 104. yıl besteleri konseriyle anıldı
13.03.2025 17:06 | Son Güncellenme: 13.03.2025 17:07
A+
A-

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Orkestralar Müdürlüğü, İstiklal Marşı’nın kabulünün 104. yıl dönümünü özel bir konserle kutladı.

İBB Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu’nda düzenlenen “Kabulünün 104. Yılında İstiklal Marşımız” konserinde, 1923’te İstiklal Marşı için açılan beste yarışmasına katılan 11 farklı eser seslendirildi.

Şef Tolga Gülen yönetimindeki İBB Atatürk Korosu’nun sahne aldığı konserde, İstiklal Marşı’nın farklı besteleri İstanbullularla buluştu. İBB Orkestraları’nın projesi olan etkinlik, dinleyicilere unutulmaz bir müzik deneyimi yaşattı.

İmamoğlu’nun Mesajı ve Tarihi Yolculuk

Konser, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve tüm şehitler için saygı duruşu ile başladı. Ardından İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun konsere özel mesajı okundu. İmamoğlu mesajında, İstiklal Marşı’nın önemine vurgu yaparak, “Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında bu mirası bilim, sanat ve kültürle daha da ileri taşımaya devam edeceğiz” dedi.

İBB Kültür Dairesi Başkanlığı Orkestralar Müdürü Ozan Bircan ise açılış konuşmasında, İstiklal Mücadelesi’nin kültürel ve sanatsal boyutuna dikkat çekti. Bircan, “Bugün burada, bu azmin sanatsal yansımasını hep birlikte deneyimliyoruz” ifadelerini kullandı.

Konserde, müzik yazarı ve araştırmacı Ersin Antep, İstiklal Marşı’nın bestelenme sürecine dair bilgiler aktararak, dinleyicileri tarihi bir yolculuğa çıkardı. Antep, 1923’teki beste yarışmasını ve yarışmaya katılan eserleri dönemin atmosferiyle birlikte anlattı.

İlk ve Güncel Besteler Aynı Sahnede

Konserde, İstiklal Marşı için 1923’te yapılan beste yarışmasına katılan 11 eser, orijinal notalarına sadık kalınarak seslendirildi. Konserde, İstiklal Marşı’nın ilk resmi bestesi olan Ali Rıfat Çağatay’ın 1924 tarihli düzenlemesi çağdaş bir yorumla sunulurken, günümüzde kullanılan Osman Zeki Üngör’ün bestesi de marşın müzikal kimliğini temsil eden eser olarak öne çıktı.

Konser, İstiklal Marşı’nın farklı melodilerini bir araya getirerek, milli marşımızın zenginliğini ve tarihi derinliğini gözler önüne serdi.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ulusal Gündem sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin