Kemeraltı, Mustafa Kemal Sahil Bulvarı ve Cumhuriyet Bulvarı gibi merkezi bölgelerdeki yağmur sularını toplayan sistemin denize ulaştığı noktalarda çekilen görüntülerin, Körfez’e arıtılmamış evsel atık su deşarj edildiği şeklinde yansıtılması üzerine İZSU Genel Müdürlüğü harekete geçti. Körfez Ekoloji Danışma Kurulu Üyesi ve İzdeniz Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Işıkhan Güler, konuyla ilgili detaylı bir açıklama yaptı.
Laboratuvar Sonuçları Gerçeği Ortaya Koydu
Dr. Güler, suyun kaynağındaki terfi merkezinden alınan numunelerin akredite laboratuvarlarda analiz edildiğini ve sonuçların suyun yağmur suyu standartlarını taşıdığını gösterdiğini belirtti. Bu sonuçlar, daha önce Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın İZSU’ya cezai yaptırım uygulamasına neden olan iddiaların gerçeği yansıtmadığını ortaya koydu.
İZSU Genel Müdürlüğü Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Laboratuvar Şube Müdürlüğü’nün TÜRKAK onaylı laboratuvarlarında yapılan incelemelerde, görüntülerdeki suyun evsel atık su olmadığı, yağmur suyu niteliğinde olduğu kesinleşti.
“Atık Su Değil, Rüsubatlı Yağmur Suyu”
Dr. Işıkhan Güler, terfi merkezindeki sularla ilgili yapılan analizlerin temiz su standartlarında sonuçlar verdiğini vurgulayarak, “Laboratuvar sonuçları da gösteriyor ki verilen su evsel atık su değil. Yani atık su değil rüsubatlı (çöküntü- tortu) yağmur suyu” ifadelerini kullandı.
Kemeraltı’ndaki Sistem Anlatıldı
Körfez’e atık su deşarj edildiği iddia edilen yağmur suyu kuşaklama sisteminin işleyişini de anlatan Dr. Güler, Kemeraltı bölgesinde ayrı yağmur suyu ve atık su toplama sistemleri bulunduğunu söyledi. Aşırı yağışlarda İkiçeşmelik ve yüksek kesimlerden gelen suların Kemeraltı’nda baskınlara neden olmaması için terfi merkezinde toplandığını ve belli bir seviyeye ulaştığında denize deşarj edildiğini açıkladı. Bu durumun sürekli olmadığını ve derenin denize akması gibi doğal bir süreç olduğunu belirtti.
İlk Başta Neden Koyu Renkliydi?
Videolarda ilk başta görülen koyu renkli suyun nedenini de açıklayan Dr. Güler, “Bu su yağmurun getirdiği tabandaki malzemedir. Terfi merkezinin dibinde çökmüş olan malzeme ilk başta koyu akıyor, daha sonra normal rengine dönüyor. Analizlerimizde suyun tamamen temiz su standartlarında olduğu tespit edildi” dedi.
Laboratuvar Değerleri Sınırın Altında
Laboratuvar analiz sonuçlarının değerlendirme bölümünde ise, “Arıtılmamış evsel atık su kirlilik karakteristiği parametre değerleri ile karşılaştırıldığında evsel atık su olmadığı açıkça görüldü. Ayrıca iletkenlik parametresinin analiz değerinden de görüldüğü üzere deniz suyu karakterinde de olduğu görülmekte” ifadelerine yer verildi. Yapılan ölçümlerde Kimyasal Oksijen İhtiyacı (KOİ), Toplam Askıda Katı Madde, fosfor ve azot miktarlarının arıtılmamış evsel atıklara göre çok düşük olduğu tespit edildi.
Bu belgelerle İzmir Büyükşehir Belediyesi, Körfez’e atık su deşarjı yapıldığı yönündeki iddiaların asılsız olduğunu bilimsel olarak kanıtlamış oldu.