enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,5687
EURO
43,6369
ALTIN
4.017,28
BIST
9.167,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Pazar Çok Bulutlu
24°C
Pazartesi Az Bulutlu
25°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
25°C

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 99 kişi hakkında gözaltı kararı

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 99 kişi hakkında gözaltı kararı
19.03.2025 10:35 | Son Güncellenme: 19.03.2025 10:36
A+
A-

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu ve 99 şüpheli hakkında “suç örgütü yöneticisi olmak, üye olmak”, “irtikap”, “rüşvet”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirmek” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından gözaltı kararı verdi.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklamaya göre, CHP’deki “para sayma” görüntülerine ilişkin yürütülen soruşturma kapsamında elde edilen tanık beyanları ve raporlar doğrultusunda İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun da aralarında bulunduğu 100 kişi hakkında çok sayıda suçtan gözaltı kararı çıkarıldı. Şüphelilerin, belediye iştiraklerinde usulsüzlükler yaparak haksız kazanç sağladıkları, suç örgütü kurdukları ve yönettikleri iddia ediliyor.

Başsavcılık açıklamasında, İmamoğlu’nun Beylikdüzü Belediye Başkanlığı döneminden itibaren yanındaki kişileri İBB’de kritik görevlere getirdiği ve bu kişilerin alt yapılanmalar oluşturarak belediye iştiraklerinde “ihaleye fesat karıştırma”, “nitelikli dolandırıcılık”, “kişisel verileri hukuka aykırı ele geçirme”, “rüşvet” ve “irtikap” suçlarını örgütlü bir şekilde işledikleri belirtildi.

Belediye Şirketleri Üzerinden Vurgun İddiası

Açıklamada, örgüt üyelerinin kendi ve SGK’li çalışanları üzerine kurdukları şirketler aracılığıyla İBB iştirakleri olan Medya AŞ ve Kültür AŞ’den yüksek fiyatlı tekliflerle iş aldıkları, bu işlerin çoğunun tamamlanmadığı ya da hayali olduğu, naylon faturalarla para akladıkları ve bu paraları kişisel zenginleşme ile örgüt faaliyetlerinde kullandıkları öne sürüldü. Ayrıca, örgüt üyelerinin İstanbul’da yaşayan vatandaşların kişisel verilerini hukuka aykırı şekilde elde ederek örgütün devamlılığı için kullandıkları iddia edildi.

Rüşvet ve İrtikap İddiaları

Başsavcılık, örgüt üyelerinin belediyeden iş alan iş adamlarının ödemelerini geciktirerek tehdit yoluyla elden para talep ettiklerini, aktif iş yerlerinden rüşvet istediklerini ve kabul etmeyenlerden belediye encümeni kararlarıyla zorla para almaya çalıştıklarını bildirdi. Elde edilen rüşvet ve irtikap gelirleriyle alınan gayrimenkullerin ise örgüt kasası olarak kullanılan iş adamlarının üzerine kaydedildiği MASAK raporları ve diğer delillerle tespit edildiği ifade edildi.

Eş Zamanlı Operasyon Başlatıldı

Açıklamada, suç örgütü elebaşı olduğu belirlenen Ekrem İmamoğlu ile örgüt yöneticisi konumundaki Murat Ongun, Tuncay Yılmaz, Fatih Keleş, Ertan Ertan ve bu kişilerle bağlantılı 95 şüpheli hakkında eş zamanlı yakalama, gözaltı, arama ve el koyma işlemleri için İstanbul Emniyet Müdürlüğü Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğüne talimat verildiği belirtildi. Soruşturma kapsamında bazı şüphelilerin gözaltına alındığı öğrenildi.

İmamoğlu Hakkında Terör Soruşturması da Yürütülüyor

Öte yandan, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Ekrem İmamoğlu hakkında PKK/KCK terör örgütüne yardım suçundan da ayrı bir soruşturma yürütüldüğünü açıkladı. Açıklamada, İmamoğlu’nun 31 Mart 2024 yerel seçimlerinde terör örgütünün “kent uzlaşısı” faaliyetine bilerek iştirak ederek örgüte yardım ettiği iddia edildi. Bu kapsamda İBB Genel Sekreter Yardımcısı Mahir Polat, Şişli Belediye Başkanı Resul Emrah Şahan ve bazı diğer isimlerle birlikte İmamoğlu hakkında da gözaltı kararı verildiği bildirildi. Bu soruşturma kapsamında da eş zamanlı operasyonlar başlatıldı.

Gözaltı kararları ve başlatılan operasyonlar, İstanbul ve ülke gündemine bomba gibi düşerken, soruşturmanın detayları merakla bekleniyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ulusal Gündem sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin