ABB Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığı tarafından yürütülen proje, bölgedeki çiftçilerin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı hedefliyor. Proje kapsamında, Beypazarı ve Güdül’deki çiftçilere yönelik ağaçların nasıl budanacağı ve aşılanacağına dair teorik ve uygulamalı eğitimler düzenlendi. İlçe belediyelerinin de destek verdiği eğitimlerde, aşılama, budama ve ağaç bakımı konularında uzmanlar tarafından bilgi aktarıldı.
Güdül’de gerçekleştirilen eğitimlere katılan Belediye Başkanı Mehmet Doğanay, projenin önemine dikkat çekerek, “Bölgemizdeki fıstık üreticisini desteklemek ve fıstık üretimini artırmak için Ankara Büyükşehir Belediyesi ile birlikte projeye başladık. Yaklaşık 1000 fıstık ağacının budalama işlemlerine başlayacağız. Hava şartlarına göre de haziran ya da temmuz gibi aşılamalarını yapacağız. Amacımız; atalarımızdan emanet kalan fıstık ağaçlarına sahip çıkmak sakız ağaçlarımızı da fıstık aşısıyla katma değeri yüksek ürüne dönüştürmek,” şeklinde konuştu.
Beypazarı ve Güdül’deki bilgilendirme toplantılarına katılan çiftçiler ve mahalle muhtarları ise projeden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Beypazarı Macun Mahalle Muhtarı Ümmet Topbaşı, projenin köyleri için büyük bir gelir kaynağı olacağını belirtirken, Beypazarı Kızılcasöğüt Mahalle Muhtarı Mehmet Karaaslan, yabani ağaçların fıstığa dönüşmesinin köylülerden büyük talep gördüğünü ifade etti. Üreticilerden Mehmet Varlı, dedelerinden kalan fıstık ağaçlarını değerlendirme fırsatı buldukları için mutlu olduklarını söyledi. Nail Eğriboyun ve Kaan Odabaşı gibi diğer üreticiler de ABB ve ilçe belediyelerine teşekkür ederek, projenin kendilerine önemli bir gelir sağlayacağını vurguladılar. Yaşar Akdoğan ise projenin hem maddi hem de manevi olarak katkı sağlayacağını ve daha fazla üretim yapma imkanı bulacaklarını dile getirdi.
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bu girişimiyle, Beypazarı ve Güdül’deki yabani sakız ağaçlarının verimli Antep fıstığı bahçelerine dönüşmesi ve bölge ekonomisine önemli bir katkı sağlaması bekleniyor.