TÜRKGÜN gazetesi için yaptığı değerlendirmede Bahçeli, İmralı’nın silah bırakma çağrısının önemli bir adım olduğunu ancak sürecin başarısının, terörü olumlayan siyaset anlayışının da tarihe karışmasıyla mümkün olacağını ifade etti.
“Tüm Partiler Şiddetten Arınmalı”
Bahçeli, tüm partilerin şiddetten arınması, her türlü silahlı örgütle ilişkisini kesmesi ve demokratik meşruiyet üzerinden siyaset yapması gerektiğini söyledi. “Türkiye partisi” olmanın, bölgesel veya etnik temelli bir siyasi hareketten, ülke çapında geniş bir tabana hitap eden bir partiye dönüşmek anlamına geldiğini belirtti.
Meclis, Siyaset ve Toplum Uyumuna Vurgu
“Türkiye partisi” olma hedefinde Meclis, siyaset ve toplum arasındaki uyumun büyük önem taşıdığını kaydeden Bahçeli, bu üç bileşenin uyum içinde olması için Meclis’te temsilin güçlendirilmesi, siyasette kapsayıcı politikalar geliştirilmesi ve toplumda kucaklayıcı bir anlayışın egemen olması gerektiğini vurguladı.
“Terörsüz Türkiye, Kapsayıcı Siyasetle Desteklenmeli”
Terörsüz bir Türkiye’nin inşasının, sadece güvenlik politikalarıyla değil, aynı zamanda kapsayıcı siyaset ve toplumsal uyum gibi unsurlarla desteklenmesi gerektiğini belirten Bahçeli, silah bırakma süreci sonrası siyasi partilerin nasıl bir yol izlemesi gerektiği, “Türkiye partisi” olma idealinin nasıl inşa edilebileceği ve Meclis-siyaset-toplum uyumunun nasıl sağlanabileceği gibi sorulara sağlıklı cevaplar oluşturabilmenin, siyasetin ve siyasi partilerin kurumsallaşmasını da mümkün kılacağını söyledi.
“Soğuk Bakışlar Bitirilmeli”
Her siyasi partinin “Türkiye partisi” olma mecburiyetinde olduğunu vurgulayan Bahçeli, anlaşmazlıkların, görüş ayrılıkların, soğuk bakışların ve yanlış anlamaların bitirilmesi temennisinde bulundu. Yerel ve yöresel farklılıkların Türk kültürünün zenginliği içinde ve onun tamamlayıcı renkleri olarak görüldüğü bir anlayış üzerinde sağlanacak genel bir uzlaşmanın, toplumsal barış ve huzur için önemli katkı sağlayacağına inandığını belirtti.