Eğitim hayatında karşılaştığı pek çok engele rağmen başarıya ulaşan Çeltik, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü’nde hem sahnedeki performansıyla alkış topluyor hem de otizmli bireylerin toplumdaki yerini sorgulatıyor.
26 yaşındaki Özge Çeltik, otizmli olması nedeniyle eğitim hayatında büyük zorluklar yaşadı. İlkokul ve ortaokulu Menemen’de okuyan Çeltik, Manisa Güzel Sanatlar Lisesi’nden birincilikle mezun oldu. Ancak bir devlet üniversitesinin özel gereksinimli öğrencilere uygun sınav yapmaması üzerine açtığı dava, üniversitenin ilgili yönergesini değiştirmesine neden oldu. Celal Bayar Üniversitesi Müzik Bölümü’nü başarıyla tamamlayan Çeltik, mezuniyetinin ardından İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak AASSM’de müzisyen olarak göreve başladı.
“Herkes Bize Destek Olsun”
Şarkı söylemeyi sevdiğini ve AASSM’de çalışmaktan mutlu olduğunu belirten Özge Çeltik, “Benim arkadaşlarım okul bulamıyor, arkadaş bulamıyor, iş bulamıyor. Bizi olduğumuz gibi kabul edin. Annem bana hep inandı, hep destek oldu ama sadece annelerimiz değil herkes bize destek olsun. O zaman hepimiz başarabiliriz” diyerek, toplumun otizmli bireylere karşı daha anlayışlı ve destekleyici olması gerektiğini vurguladı.
Annesinden Eğitim Hakkı Mücadelesi
Özge’nin annesi, avukat Suna Ağı da kızının eğitim hakkı için verdiği mücadeleyle dikkat çekiyor. Kızının okulunu bitirip iş hayatına başlamasından duyduğu memnuniyeti dile getiren Ağı, toplumda ayrımcılığın sona ermesi gerektiğini belirterek, “Biz ve onlar diye bir kategoriye ayırma dilinden herkesin vazgeçmesi gerekiyor. Farklılıkları birlikte yaşamadan öğrenmemiz mümkün değil. Birlikte ve her türlü farklılığımıza saygı duyarak yaşadığımız bir Türkiye olmayı ümit ediyoruz” diye konuştu.
AASSM’de Uyumlu Bir Çalışma Ortamı
Özge’nin AASSM’deki çalışma ortamından duyduğu memnuniyeti ifade eden Suna Ağı, “Mezun olduğunda iş başvuruları yaptık ve ihtiyaç üzerine müzisyen olarak AASSM’de işe başladı. Özge burada çok mutlu. İş arkadaşları her şeyin bilincinde. Özge iş başı yaptığında hem iş arkadaşları ile tanışmak hem de Özge’yi onlara anlatmak için ben de işe gittim ama onlar zaten otizmin ne olduğunu ve nasıl iletişim kuracaklarını gayet iyi biliyorlardı. Şimdiye dek de hiçbir sorun olmadı ve Özge kendi başına mesaisine devam ediyor. Burada iş arkadaşlarıyla uyumlu bir şekilde çalışıyor” dedi.
Eğitim Hakkı İçin Mücadele
Kedi Otizm Derneği’nde de aktif rol alan Suna Ağı, otizmli çocukların eğitim hakkına ulaşabilmesi için mücadele ettiklerini belirterek, “Otizmli çocukların eğitim almaları için üstün yetenek ya da üstün başarı göstermesi gerekmiyor. Eğitim almak, hepsinin anayasal hakkı. Toplumda yaşayan eşit bireyler olarak eğitim ve istihdam hakkından da eşit olarak yararlanmalılar. Derdimiz, çabamız bu” şeklinde konuştu.
İstihdam Sorunu Vurgusu
Suna Ağı, otizmli bireylerin istihdamında yaşanan sorunlara da değinerek, “En büyük problemlerden biri de istihdam. Biz şanslıydık ama iş anlamında maalesef toplumda yer bulamıyorlar. Bu çocukların imkân verildiğinde gerçekten disiplinli ve özveriyle çalışacak kişiler olduklarını keşke herkes görse. Umuyorum hem toplumda hem de iş hayatında hak ettikleri saygıyı görürler” ifadelerini kullandı.