enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
38,0906
EURO
43,1293
ALTIN
3.952,50
BIST
9.393,79
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
21°C
İstanbul
21°C
Açık
Çarşamba Çok Bulutlu
20°C
Perşembe Az Bulutlu
17°C
Cuma Az Bulutlu
18°C
Cumartesi Az Bulutlu
20°C

Bursa’nın fethinin 699. yıl dönümü törenlerle kutlandı

Bursa’nın fethinin 699. yıl dönümü törenlerle kutlandı
06.04.2025 14:33
A+
A-

Osmanlı İmparatorluğu’nun ilk başkenti Bursa’nın Orhan Gazi tarafından fethinin 699. yıl dönümü, 6 Nisan 2025 Pazar günü düzenlenen coşkulu törenlerle kutlandı. Kutlamalar, tarihi Pınarbaşı Fetih Kapısı önünde başladı ve Tophane ile Balabanbey Kalesi’ndeki etkinliklerle devam etti.

Sabah saatlerinde Pınarbaşı Fetih Kapısı’nda düzenlenen törene Bursa Valisi Erol Ayyıldız, Bursa Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Orkun Gazioğlu, mülki ve askeri yetkililer, muhtarlar ve çok sayıda Bursalı vatandaş katıldı. Mehter takımı ve kılıç kalkan ekiplerinin surlardaki yerini almasının ardından tören, İstiklal Marşı’nın okunması ve fetih salasının yankılanmasıyla başladı.

Törende, Uludağ Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Zeynep Akan Yetişir, Bursa’nın fetih sürecine dair tarihi bilgiler paylaştı. Bursa Erkek Lisesi öğrencisi Bilge Atmaca ise “Bursa’da Zaman” adlı şiiri okuyarak katılımcılara duygusal anlar yaşattı.

Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Mustafa Orkun Gazioğlu yaptığı konuşmada, Bursa’nın fethinin 699. yılını kutlamanın gururunu yaşadıklarını belirtti. Gazioğlu, “Bursa, bir ulu çınarın kök saldığı yerdir. O kökler, bu kentin camilerine, medreselerine, hanlarına işlemiştir. Bu kutlu mirasın varisleri olarak, tarihi dokumuza, kültürel değerlerimize ve atalarımızın emanetlerine sahip çıkmayı görev biliyoruz,” diyerek kentin tarihi önemine vurgu yaptı ve birlik beraberlik mesajı verdi.

Fetih Kapısı’ndaki tören, mehteran bölüğünün marşları ve kılıç kalkan ekibinin gösterileriyle sona erdi. Ardından protokol üyeleri ve vatandaşlar, Tophane’ye doğru bir kortej yürüyüşü gerçekleştirdi. Burada, Osmanlı İmparatorluğu’nun kurucusu Osman Gazi ve Bursa’nın fatihi Orhan Gazi’nin türbeleri önünde saygı nöbeti değişimi yapıldı. İl Müftü Yardımcısı Hasan Canlı’nın yaptığı duanın ardından türbeler ziyaret edildi.

Günün anısına düzenlenen etkinlikler, Balabanbey Kalesi’ndeki programla son buldu.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ulusal Gündem sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin