enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
40,8799
EURO
47,7089
ALTIN
4.380,93
BIST
10.929,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
29°C
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Salı Parçalı Bulutlu
29°C
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
31°C
Cuma Açık
31°C

CHP’li Ayça Çağlar’dan “İyi Hal” indirimlerine isyan: “Erkek şiddetini besleyen sistematik bir sorun”

CHP’li Ayça Çağlar’dan “İyi Hal” indirimlerine isyan: “Erkek şiddetini besleyen sistematik bir sorun”
19.08.2025 01:27 | Son Güncellenme: 19.08.2025 01:31
A+
A-

CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Ayça Çağlar, kadın cinayeti davalarında uygulanan “iyi hal” ve “haksız tahrik” indirimlerinin adaletin önünde ciddi bir engel olduğunu belirterek, “Kravat takarak, takım elbise giyerek mahkemede iyi hal indirimi almak, erkek şiddetini besleyen sistematik bir soruna dönüştü. Bu cezasızlık politikası faillere cesaret veriyor,” dedi.

Ankara – CHP Ankara İl Kadın Kolları Başkanı Ayça Çağlar, yaptığı yazılı açıklamada, kadın cinayetleri davalarındaki ceza indirimlerini sert bir dille eleştirdi.

“Kadınların Hayatı Üzerinden Utanmazca İftiralar Atılıyor”

Çağlar, mahkemelerde sanıkların takım elbise giyip kravat takarak “iyi hal” indirimi almasının, öldürülen kadınların hayatlarının “utanmazca sorgulanmasının” önünü açtığını belirtti. Özellikle hayatını kaybetmiş ve kendini savunma imkânı olmayan kadınların, “aldatma” gibi iftiralarla “haksız tahrik” indirimi için hedef alındığını söyleyen Çağlar, “Şiddetten sağ kurtulan kadınların duruşmalarında bile aynı yöntem uygulanıyor. Hayatta kalmayı başaran kadınlar kendilerini canhıraş savunuyor. Ama sonuçta sistem, failin lehine işliyor,” ifadelerini kullandı.

“Kadın Öldürmenin Bedeli Yok Algısı Yaratılıyor”

Bu tür indirimlerin ve cezasızlık politikasının, erkek faillerin zihninde “Kadın öldürmenin bir bedeli yok” algısı oluşturduğunu vurgulayan Ayça Çağlar, “Failler, namus davası gibi bahanelerin arkasına sığınıyor. Oysa adaletin caydırıcı olması gerekir. Katiller en ağır şekilde cezalandırılmalı,” dedi.

“Failin Vicdanına Değil, Kadınların Yaşam Hakkına Bakıyoruz”

Gerçek adaletin, failin duygularına göre değil, mağdurun yaşam hakkı ve toplumun güvenliği gözetilerek verilmesi gerektiğinin altını çizen Çağlar, sözlerini şöyle tamamladı: “Biz erkek faillerin vicdanına değil, kadınların yaşam hakkına bakıyoruz. Toplumun güvenliği, kamu düzeni ve mağdurun korunması esas alınmalı.”

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ulusal Gündem sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin