Haber Merkezi – Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), tarım sektöründeki maliyet baskısının devam ettiğini gösteren Haziran 2025 Tarım-Girdi Fiyat Endeksi verilerini kamuoyuyla paylaştı.
Verilere göre, Tarım-GFE Haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 2,52, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 33,88 oranında artış kaydetti.
Endeksin alt grupları incelendiğinde, çiftçinin belini en çok büken kalemin yıllık bazda veteriner harcamaları olduğu görüldü. Yıllık değişimde en yüksek artış, yüzde 61,77 ile veteriner harcamaları alt grubunda gözlendi. Bu durum, özellikle hayvancılıkla uğraşan üreticilerin maliyetlerinin ne denli arttığını ortaya koydu.
Aylık bazda ise en fazla artış, yüzde 6,05 ile gübre ve toprak geliştiriciler alt grubunda gerçekleşti. Bu artış, bitkisel üretim yapan çiftçiler için yeni sezon öncesi maliyetlerin daha da yükseleceğine işaret ediyor.
Ana gruplar bazında ise, tarımda kullanılan mal ve hizmetlerdeki yıllık artış yüzde 33,92 olarak gerçekleşirken, tarımsal yatırıma katkı sağlayan mal ve hizmetlerdeki artış ise yüzde 33,61 oldu.
Açıklanan bu veriler, tarım sektöründe girdi maliyetlerindeki artışın sürdüğünü ve bunun önümüzdeki dönemde gıda fiyatlarına yansıyabileceği endişesini beraberinde getirdi.