Haber Merkezi – Geir Pedersen, başkent Şam’da da çatışmalara yol açan Süveyda vilayetindeki gerginliğin sürdüğünü ancak şu an için çatışmaların yeniden başlamadığını belirtti. Ancak, şiddetin her an yeniden patlak verebileceği konusunda uyardı.
Pedersen, mültecilerin ve ülke içinde yerinden edilmiş kişilerin gönüllü ve güvenli bir şekilde geri dönüşünü sağlamak için Suriye’nin altyapısının onarılması gerektiğini ve bunun da ancak “gerçek bir siyasi geçişle” mümkün olabileceğini ifade etti.
BM Acil Durum Yardım Koordinatörü Tom Fletcher ise ülkedeki insani durumun “vahim” olduğunu söyledi.
Fletcher, insani yardım için ayrılan fonların yetersizliğine de dikkat çekerek, 2025 insani yardım çağrısının sadece yüzde 14’ünün finanse edildiğini belirtti. Bu durumun, ülkedeki insani yardım personelinde en az yüzde 40 oranında azalmaya yol açacağını ve daha fazla hayat kurtarıcı desteğin sağlanamayacağını vurguladı.
BM yetkilileri, Suriye halkının barışçıl ve demokratik bir geleceğe ulaşması için kapsayıcı bir siyasi geçiş sürecinin hayati önem taşıdığının altını bir kez daha çizdi.