<style>.lazy{display:none}</style>TCMB faiz kararını açıkladı: Faiz 500 baz puan arttırılarak yüzde 50’ye çıktı! – Ulusal Gündem
DOLAR
32,1370
EURO
34,9689
ALTIN
2.411,06
BIST
10.676,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
20°C
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Pazartesi Hafif Yağmurlu
21°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

    TCMB faiz kararını açıkladı: Faiz 500 baz puan arttırılarak yüzde 50’ye çıktı!

    TCMB faiz kararını açıkladı: Faiz 500 baz puan arttırılarak yüzde 50’ye çıktı!
    21.03.2024 19:18
    A+
    A-

    Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), bugün yaptığı toplantıda politika faizini 500 baz puan artırarak yüzde 50 uygulamayı yükseltti. Ancak son 18 yılda yüksek faiz artışı yaşandı.

    Kararın Gerekçesi

    PPK tarafından yapılan açıklamada, Şubat ayında aylık enflasyonun ana kaydının, hizmet enflasyonu hesabında, kayıtlıdan yüksek oranda görüldüğü belirtildi. Enflasyon beklentileri, jeopolitik riskler ve gıda fiyatları enflasyon baskılarını canlı tutarken, Kurul enflasyon görünümündeki bozulmayı dikkate alarak faiz artışına karar verdi.

    Hedef: Enflasyonda Belirgin ve kalıcı Düşüş

    Açıklamada, aylık enflasyonun ana belirgin ve kalıcı bir düşüşle devam ettiği ve enflasyon beklentileri aralığına yakınsayana kadar sıkı para politikasının istikrarlı bir şekilde sürdürüleceği kaydedildi. Enflasyonun belirgin ve kalıcı olması durumunda ise para politikasının korunmasının daha da sıkılaştırılacağı belirtildi.

    Dezenflasyon Hedefi 2024’ün İkinci Yarısı

    Para politikasındaki kararlılığın sürdürülmesi, yurt içi talepte dengelenme, Türk lirasında reel değerlenme ve enflasyon oranlarında zayıflama aracı ile aylık enflasyonun ana kaybın düşeceği ve dezenflasyonun 2024 ikinci yarısında tesis durdurulması ifade edildi.

    Makroihtiyati Politikalar da Devam Edecek

    Kurul, makroihtiyati politikaları, piyasa oranlarının iyileşmesini ve makro finansal istikrarı rejimin uygulama şeklini sürdüreceğini bildirdi.

    PPK Kararları Veri Odakli Olacak

    Açıklamada, PPK’nın politika kararlarını parasal sıkılaştırmanın gecikmeli olup olmadığı de dikkate alınarak, enflasyonun ana özelliklerini geriletecek ve enflasyonu orta kalan yüzde 5 hedefe ulaştıracak parasal ve finansal koşulları sağlayacak şekilde belirleneceği belirtildi. Enflasyon ve enflasyonun ana özelliklerine ilişkin göstergeler yakından takip edilecek ve Kurul, fiyat istikrarı temel amacı elindeki tüm araçlarla kararlılıkla kullanılacaktır. Kurul, kararlarını öngörebilir, veri odaklı ve şeffaf bir şekilde bir araya gelebilir.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Ulusal Gündem sitesinden daha fazla şey keşfedin

    Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

    Okumaya devam et

    Optimized with PageSpeed Ninja