DOLAR
32,9449
EURO
35,7631
ALTIN
2.529,53
BIST
10.891,42
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
32°C
İstanbul
32°C
Açık
Pazar Açık
32°C
Pazartesi Az Bulutlu
29°C
Salı Az Bulutlu
29°C
Çarşamba Az Bulutlu
29°C

    Gazze’de 23 milyon ton enkazın ‘temizlenmesi yıllar alacak

    Gazze’de 23 milyon ton enkazın ‘temizlenmesi yıllar alacak
    15.03.2024 23:35
    A+
    A-

    BM insani yardım görevlileri Cuma günü yaptığı açıklamada, Gazze’deki savaşın, bölgeye dağılmış yaklaşık 23 milyon ton moloz ve patlamamış silah bıraktığını söyledi.

    BM’nin Filistinliler için kuruluşu UNRWA , Cuma günü, bölgede hâlâ devam eden feci insani acil duruma ilişkin yeni bir uyarıda, Şerid’in tekrar güvenli hale getirilmesinin “yıllar alacağını” söyledi .

    BM ajansı, eski Twitter hesabı olan X’te yayınlanan bir gönderide, 7 Ekim’de İsrail’de Hamas liderliğindeki terör saldırılarından bu yana iki milyondan fazla Gazzeli’nin hayatının günlük İsrail bombardımanı nedeniyle mahvolduğunu belirtti.


    Gazze’deki en büyük yardım kuruluşu olan UNWRA, bölgenin güneyinde yerlerinden edilmiş 1,5 milyondan fazla insana hayat kurtaran malzeme ve hizmetler sağlamaya devam ediyor. Ajans, bir milyondan fazla kişiye insani yardım ve temel sağlık hizmetleri sağlayan sığınma evleri işletiyor.


    Şiddete izin yok


    Yoğun İsrail bombardımanı ve kara operasyonlarının yanı sıra İsrail güçleri ile Filistinli silahlı gruplar arasındaki yoğun çatışmaların ortasında hayat kurtaran insani yardım çalışmaları devam etti.


    BM yardım koordinasyon ofisi OCHA , acil durumla ilgili son güncellemesinde, “Gazze Şeridi’nin büyük bölümünde, özellikle Han Yunus’un Hamad bölgesinde devam eden şiddet olaylarını” bildirdi. Çatışmalar daha fazla sivil kaybına, evlerin yerlerinden edilmesine ve yıkılmasına neden oluyor . diğer sivil altyapı.”
    OCHA, mayın faaliyeti ortaklarının artık “patlayıcı tehditlere ilişkin değerlendirmeler” yürüttüğünü ve Gazzelileri tehlikeler konusunda eğittiğini kaydetti. 


    “Daha büyük ölçekli değerlendirmelere acilen ihtiyaç duyulmaktadır, ancak müdahale çabaları, insani mayın faaliyeti malzemelerinin ithalatına ilişkin kısıtlamalar ve uzman personelin konuşlandırılmasına yönelik izin gereklilikleri nedeniyle sekteye uğramıştır.”


    Finansman artışı


    Haber, Avustralya’nın , İsrail’in kurum çalışanlarından bazılarının İsrail’de 7 Ekim’de Hamas liderliğindeki terör saldırılarına katıldığı yönündeki iddialarının ortasında, uluslararası bağışçı desteğinin buharlaştığı UNRWA’ya fon sağlamaya devam etmeyi planladığını açıklayan son ülke olması üzerine geldi .


    UNRWA’nın da kendi soruşturmasıyla tamamladığı iddialarla ilgili üst düzey bir BM soruşturması devam ediyor. İddiaların kamuoyuna duyurulmasından kısa bir süre sonra dokuz UNRWA personeli işten çıkarıldı.


    Deniz yoluyla yardım katkısı 


    Bu arada, Kıbrıs’tan Gazze’ye yeni bir deniz yardımı rotası sağlama çabaları Cuma günü STK gemisi Open Arms’ın Gazze kıyı şeridine yaklaşmasıyla devam etti.

    Yiyecek ve su yüklü Open Arms gemisi ve Gazze’deki en savunmasız kişilere yardım etmeye hazır özel bir mürettebat.


    Açık kaynaklı uyduların Cuma sabahı bölgenin kuzeyindeki Gazze Şehri kıyısı açıklarında demirlediğini gösterdiği gemi, 200 tonluk yardım malzemesiyle Salı günü Güney Kıbrıs’taki Larnaka’dan ayrıldı. Raporlara göre, bunlar Gazze Şehri’nin güneyinde bir iskele inşa edildikten sonra karaya teslim edilecek.


    Girişim, BM ortağı World Central Kitchen’ı ve arama-kurtarma yardım kuruluşu Open Arms’ı içeriyor ve bildirildiğine göre İsrailli yetkililer ve uluslararası ortaklarla koordineli çalışıyor.
    UNICEF: Kuzey Gazze’de yetersiz beslenme iki katına çıkıyor


    BM Çocuklara Yardım Fonu UNICEF  Cuma günü yaptığı açıklamada, Kuzey Gazze Şeridi’nde iki yaşın altındaki her üç çocuktan birinin akut yetersiz beslenmeden muzdarip olduğunu ve bu oranın Ocak ayındaki yüzde 15,6’nın iki katı olduğunu söyledi .


    Çocuklar arasında yetersiz beslenme hızla yayılıyor ve yıkıcı ve benzeri görülmemiş düzeylere ulaşıyor.


    Son haftalarda Kuzey Gazze Şeridi’nde en az 23 çocuğun yetersiz beslenme ve su kaybından öldüğü bildirildi . Bu sayı, Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından rapor edilen yaklaşık 13.450 çocukla mevcut çatışmada öldürülen çocukların sayısına ekleniyor .


    UNICEF ve kuzeydeki ortakları tarafından Şubat ayında gerçekleştirilen beslenme taramaları, barınaklarda ve sağlık merkezlerinde bulunan çocukların yüzde 4,5’inin, yetersiz beslenmenin en hayati tehlike oluşturan türü olan aşırı israftan muzdarip olduğunu ortaya çıkardı.


    UNICEF Genel Direktörü Catherine Russell şunları söyledi: “Gazze’deki çocuklarda görülen bu feci yetersiz beslenme krizinin ortaya çıkma hızı şok edici, özellikle de son derece ihtiyaç duyulan yardım sadece birkaç kilometre ötede hazırken.”


    “Defalarca ek yardım sağlamaya çalıştık ve aylardır karşılaştığımız erişim zorluklarının giderilmesi için defalarca çağrıda bulunduk. Aksine çocukların durumu her geçen gün daha da kötüleşiyor. Hayat kurtaran yardım sağlama çabalarımız gereksiz kısıtlamalar nedeniyle sekteye uğruyor ve bunlar çocukların hayatlarına mal oluyor.”


    Gazze Şeridi’nin orta bölgesindeki Han Yunus’ta ilk kez gerçekleştirilen taramalarda , iki yaşın altındaki çocukların yüzde 28’inde akut yetersiz beslenme olduğu, bunların yüzde 10’undan fazlasında ciddi israf olduğu ortaya çıktı.

    Yorumlar

    Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

    Ulusal Gündem sitesinden daha fazla şey keşfedin

    Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

    Okumaya Devam Edin

    Optimized with PageSpeed Ninja