Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, İsrail’in Gazze’de masum Filistinlilere ve sivil yerleşim yerlerine yönelik saldırılarının 33 bin Filistinlinin hayatını kaybetmesine ve yüzbinlerce kişinin yaralanmasına neden olduğu belirtildi.
Açıklamada, Türkiye’nin 7 Ekim 2023 tarihinden bu yana çatışmaların durdurulması, insani kayıp ve fiziki yıkımın engellenmesi için siyasi ve diplomatik çalışmalar yürüttüğü, Gazze’ye on binlerce ton yardım ulaştırdığı ifade edildi.
Uluslararası hukukun yok sayıldığı belirtildi
İsrail’in uluslararası hukuku alenen çiğnediği ve uluslararası camianın ateşkes ve insani yardım çağrılarını görmezden geldiği vurgulanan açıklamada, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, BM Genel Kurulu, BM İnsan Hakları Konseyi ve Uluslararası Adalet Divanı’nın İsrail’e yönelik kararlarının hatırlatılması yapıldı.
İsrail’e ihraç edilecek ürünlerde kısıtlama
Açıklamada, Türkiye’nin 9 Nisan 2024 tarihinden itibaren ilk aşamada Ek’te belirtilen ürün grupları altında yer alan ürünlerin İsrail’e ihracatını kısıtlama kararı aldığı belirtildi.
Bu kararın, İsrail uluslararası hukuktan kaynaklanan yükümlülüklerini yerine getirene ve Gazze’de derhal ateşkes ilan edene ve kesintisiz insani yardım akışına izin verene kadar yürürlükte kalacağı kaydedildi.
Uluslararası camiaya çağrı
Türkiye’nin Gazze’deki vahim aşamaya karşı uluslararası camianın tüm üyelerine İsrail’in uluslararası hukuka uyması için üzerine düşenleri yerine getirmesi çağrısında bulunduğu belirtildi.
Türkiye’nin Filistin’e desteği sürecek
Açıklamada, Türkiye Cumhuriyeti devleti ve halkının bugüne kadar olduğu gibi Filistin’in ve halkının yanında yer almaya ve desteklemeye devam edeceği vurgulandı.
Ek: İsrail’e İhracatı Kısıtlanan Ürün Grupları