Yazmacı, TBMM’de düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin küresel lider ülke olma yolunda ilerlemesinde kadınların en önemli rolü üstlendiğini belirtti. Yazmacı, “Dünyaya direnişi öğreten Filistin’in yürekli kadınlarını gönülden selamlıyorum. Başta şehit annelerimiz ve eşleri olmak üzere tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü kutluyorum,” diyerek sözlerine başladı.
“AK Parti Hükümetleri Kadınların Önündeki Engelleri Kaldırdı”
Türkiye’nin geçmişte kadınların hor görüldüğü, eğitim ve çalışma haklarının engellendiği zor dönemler yaşadığını ifade eden Yazmacı, AK Parti hükümetlerinin bu olumsuzlukları ortadan kaldırdığını savundu. Başörtüsü yasağı mağduriyetine değinen Yazmacı, “İnançlarının gereğini yaşayamayan ya da yaşadıkları için okula gidemeyen, okulda kendi mezuniyet töreninden dışlanan, ikna odalarında baskı gören başörtülü kızlarımızın eğitim ve iş hayatıyla barışmasını AK Parti hükümetlerimiz sağladı,” dedi. Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması konusundaki kararlılıklarının devam edeceğini vurguladı.
Kadınları Önceleyen Politikalar ve Yasal Düzenlemeler
Yazmacı, AK Parti’nin 23 yılda kadınları çeşitli alanlarda destekleyen politikalar hayata geçirdiğini belirterek, bu çalışmalara örnekler verdi. Kadın cinayetleri konusunda yapılan düzenlemelere de değinen Yazmacı, “4. Yargı Paketiyle kadına karşı işlenen suçlarda cezalar büyük oranda artırılırken, iyi hal indirimi de son buldu. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından ocak ayında açıklanan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi de dahil bugüne kadar tüm belgelerde kadınların korunması için hukuki birçok adım atıldı,” şeklinde konuştu.
“Kadınlara Pozitif Ayrımcılık İlkesi Benimsendi”
Kadına Karşı Şiddet ve Ayrımcılığın Önlenmesine Yönelik Meclis Araştırma Komisyonu üyesi olduğunu hatırlatan Yazmacı, komisyonun kadını koruma ve güçlendirme çalışmalarına katkı sağladığını söyledi. Siyasette kadın temsil oranının 2000’li yılların öncesinde yüzde 2’nin altında iken, bugün yüzde 19,90’a yükseldiğine dikkat çekti.
Yazmacı, “Kadınlarımız güçlü oldukça, Türkiye güçlü olacaktır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın kadınlarımıza verdiği önem ve destek çok büyüktür. AK Parti hükümetlerimiz döneminde Cumhurbaşkanımız liderliğinde yapılan çalışmalarda kadınlara pozitif ayrımcılık ilkesi benimsendi ve kadınlarımız her geçen gün daha da güçlenerek yollarına devam ediyor,” ifadelerini kullandı.
“2025 Aile Yılı” Vurgusu ve Filistinli Kadınlara Selam
Çağımızda güçlü bir ülkenin güçlü kadın, güçlü aile ve güçlü toplum olmak üzere üç temel bileşeni olduğunu vurgulayan Yazmacı, 2025 yılının “Aile Yılı” ilan edilmesinin bu konudaki kararlılığı gösterdiğini belirtti. Yazmacı, konuşmasını Filistinli kadınlara ve Türk şehit annelerine selam göndererek tamamladı.