enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
39,2088
EURO
44,8399
ALTIN
4.202,84
BIST
9.676,50
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
27°C
İstanbul
27°C
Açık
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Parçalı Bulutlu
29°C
Cuma Açık
27°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
26°C

Sınav Stresi Artıyor: Veliler için 5 kritik öneri

Sınav Stresi Artıyor: Veliler için 5 kritik öneri
10.06.2025 19:19
A+
A-

LGS’ye sayılı günler kala, Uzman Psikolog Oğuzhan Gürdoğan, sınav kaygısıyla başa çıkmaları için velilere önemli uyarılarda bulundu.

15 Haziran Pazar günü düzenlenecek Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavına hazırlanan öğrenciler, akademik bilgilerinin yanı sıra stres yönetimi becerilerini de ortaya koyacak.

Uzman Psikolog Oğuzhan Gürdoğan, sınav sürecinin sadece akademik bir değerlendirme değil, aynı zamanda öğrencilerin psikolojik sağlamlıklarını ve aile desteğini test eden bir dönem olduğunu vurguladı.

1749534795 o uzhan g rdo an 1749536333 486

Gürdoğan, “Sınav kaygısı, ‘Başaramazsam kimse beni önemsemeyecek’ ya da ‘Bu sınav hayatımın en önemli anı’ gibi gerçek dışı inançlardan besleniyor. Bu düşünceler kaygı, panik ve huzursuzluğu tetikliyor. Velilerin tutumu, çocuğun başarısını doğrudan etkiliyor” dedi.

Anne babaların kendi streslerini kontrol edememesi durumunda çocuklarda baskı ve panik oluşabileceğini belirten Gürdoğan, LGS velilerine şu 5 kritik öneriyi sundu:

1. Stresinizi Yönetin
Ebeveynlerin aşırı beklentili veya stresli tutumları, çocuklarda “Sınavda başarısız olursam geleceğim mahvolur” gibi olumsuz düşünceleri güçlendiriyor. Bu, çocuğun objektif düşünmesini zorlaştırarak sınav performansını olumsuz etkiliyor. Velilerin streslerini kontrol altına alması ve gerekirse uzman desteği araması önem taşıyor.

2. Güven Ortamı Yaratın
Çocuğun, ailesinin her koşulda yanında olduğunu bilmesi, sınav kaygısını azaltmada kritik. Empatik dinleme ve “Ne olursa olsun yanındayım” mesajı, çocuğun kendini güvende hissetmesini sağlayarak stresle başa çıkma gücünü artırıyor.

3. Olumsuz Düşüncelerle Mücadeleye Destek Olun
Gürdoğan, “Çocuğun olumsuz düşüncelerini sorgulamasına yardımcı olun. ‘Bu düşünce gerçeği yansıtıyor mu?’ veya ‘Daha gerçekçi bir bakış açısı nasıl olur?’ gibi sorularla çocuğun düşüncelerini yeniden çerçevelemesi sağlanabilir. Örneğin, ‘Sınav önemli ama değerimi tek başına belirlemez’ bakış açısı kaygıyı azaltır” diyor.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ulusal Gündem sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin