Parlamentoyu yeni mesaisinde yoğun bir gündem bekliyor. Genel Kurul’da turizmden enerjiye, yargıdan içişlerine birçok konuda önemli kanun teklifleri görüşülecek.
Enerji ve Turizm Teklifleri Gündemde
TBMM Genel Kurulu’nun nisan ayındaki gündeminin ilk sıralarında, daha önce komisyonlarda kabul edilen enerji ve turizm kanun teklifleri yer alıyor.
Enerji teklifi, yerli üretim ve farklı kaynaklardan ithal edilen doğal gazın Türkiye’de sıvılaştırılarak dünya piyasalarına pazarlanmasını öngörüyor. Teklif ayrıca, enerji verimliliğini artırmak için 15 milyon lirayı geçmeyecek projelere %30 oranında desteklenmesini de içeriyor.
Turizm kanun teklifi ise turist rehberliğine ilişkin düzenlemeler içeriyor. Teklife göre mesleğe kabul şartlarını yerine getiren adaylar, yabancı dil yeterlilik belgesi olmasa bile Türkçe turist rehberi olabilecek. Seyahat acentelerinin müşterilerini bilgileri dışında başka bir işletmeye göndermesi halinde belgelerinin iptal edileceği ve 5 yıl süreyle acentelik yapamayacakları da teklifte yer alıyor.
Kripto Varlıklar ve Ruhsatsız Silahlar Düzenlenecek
Meclis’te ayrıca kripto varlıklara ilişkin kanun teklifi de görüşülecek. Yaklaşık 30 maddelik teklif ile öncelikle kripto varlıkların hukuki tanımı yapılacak. Varlıkların ihraç, dağıtım ve alım satımını yapanların uyacakları kurallar da belirlenecek.
Mayıs ayında ise İçişleri Bakanlığı ile ilgili kanun teklifinin Meclis’e sunulması bekleniyor. Teklif ile “vahim silah” olarak adlandırılan “otomatik silahların” tüm parçaları ruhsata tabi olacak. Ruhsatsız silahta cezalar da artacak.
9. Yargı Paketi Geliyor
Mayıs ayında 9’uncu yargı paketinin de Meclis gündeminde olması planlanıyor. Pakette özellikle cezasızlık algısının kırılmasına yönelik düzenlemeler yer alacak.
TBMM’nin yoğun gündemi, önümüzdeki haftalarda hararetli görüşmelere sahne olacak. Kanun tekliflerinin yasalaşması için partiler arasında uzlaşmaya varılması gerekiyor.