enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
41,3597
EURO
48,5779
ALTIN
4.844,43
BIST
10.372,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
26°C
İstanbul
26°C
Parçalı Bulutlu
Pazartesi Parçalı Bulutlu
26°C
Salı Parçalı Bulutlu
26°C
Çarşamba Çok Bulutlu
26°C
Perşembe Hafif Yağmurlu
24°C

CHP Emek Büroları: “Zorunlu eğitimi kısaltmak, Çocukları işçiliğe ve gericiliğe teslim etmektir”

CHP Emek Büroları: “Zorunlu eğitimi kısaltmak, Çocukları işçiliğe ve gericiliğe teslim etmektir”
09.07.2025 21:52
A+
A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Emek Büroları, Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselerde zorunlu eğitimi 2 yıla indirme planına sert tepki gösterdi. Yapılan açıklamada, düzenlemenin çocukları “işçiliğe ve gericiliğe” teslim etme amacı taşıdığı belirtilerek, “Bu karanlık düzenlemeyi kabul etmiyoruz” denildi.

ANKARA – CHP Emek Büroları tarafından yapılan yazılı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın liselerde zorunlu eğitimi kısaltma tasarısı “endişe verici” olarak nitelendirildi. Açıklamada, bu planın MÜSİAD gibi iş dünyası örgütlerinin “zorunlu eğitim istihdama engeldir” şeklindeki açıklamalarının ardından gündeme gelmesinin kaygıları artırdığı vurgulandı.

“Amaç Çocukları İşçileştirmek”

CHP, lise son sınıfın “gereksiz” ilan edilmesinin, sermayenin “ucuz, güvencesiz ve itaatkar işgücü” talebini karşılamaya yönelik bir adım olduğunu savundu. Açıklamada, “Bu yaklaşım, çocuklarımızın haklarını gözetmeyen, sermayenin taleplerini önceleyen bir zihniyetin yansımasıdır. Bu girişimler, MESEM’lerle yolu açılan çocuk işçiliğinin giderek derinleştirilmek istendiğinin kanıtıdır,” ifadeleri kullanıldı.

“Gericiliğe ve Eşitsizliğe Kapı Açıyor”

Düzenlemenin pedagojik bir ihtiyaçtan değil, politik bir tercihten kaynaklandığı belirtilen açıklamada, zorunlu eğitimin kısaltılmasının iki temel tehlikeye yol açacağı vurgulandı:

  1. Eşitsizliğin Derinleşmesi: Özellikle yoksul, kırsal ve dezavantajlı bölgelerdeki çocukların daha erken yaşta okuldan ayrılarak işçiliğe mecbur bırakılacağı, kız çocukları için ise doğrudan eğitimden koparılıp eve kapatılma ihtimalinin doğacağı belirtildi.
  2. Gericiliğe Alan Açılması: Eğitimdeki boşluğun “cemaat ve tarikat yapılanmaları” tarafından doldurulacağı, bunun da çocukları hem toplumsal yaşamda hem de üretim alanında bu tür yapılara karşı savunmasız bırakacağı uyarısında bulunuldu.

CHP’den 4 Acil Talep

Açıklamada, çocuklarımızın geleceği için atılması gereken adımlar şöyle sıralandı:

  • Zorunlu eğitimin kısaltılması çalışmalarına derhal son verilmeli.
  • Sürekli çocuk işçi ölümleriyle gündeme gelen MESEM uygulaması durdurulmalı.
  • Laik, bilimsel ve parasız eğitim güvence altına alınmalı.
  • Eğitimde cemaat ve vakıflarla yapılan tüm protokoller iptal edilmelidir.

Açıklama, “İktidarı, belirli kesimlerin kısa dönemli çıkarları uğruna, çocuklarımızın ve toplumun geleceğine ihanet etmemeye çağırıyor, bu karanlık düzenlemeyi kabul etmiyoruz,” ifadeleriyle son buldu.


Ulusal Gündem sitesinden daha fazla şey keşfedin

Subscribe to get the latest posts sent to your email.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ulusal Gündem sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin