Karar 14 lehte ve 1 çekimser (Rusya) oyla kabul edildi. Kararda, çatışmanın tüm tarafları diyalog yoluyla sorunun sürdürülebilir bir çözümünü bulmaya da teşvik edildi.
Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ile paramiliter Hızlı Destek Güçleri (RSF) arasındaki çatışmalar Nisan 2023’te başkent ve çevresinde başladı. O zamandan bu yana çatışmalar yayıldı, binlerce insan hayatını kaybetti, milyonlarca insan evlerinden oldu ve Sudan’ı korkunç bir insani krize sürükledi.
Kararda Güvenlik Konseyi, özellikle Darfur bölgesindeki akut gıda güvensizliğinin “kriz seviyeleri veya daha kötüsü” de dahil olmak üzere kötüleşen insani durumdan ve çatışmalarda cinsel şiddet vakalarının artmasından duyduğu endişeyi dile getirdi.
Kararda ayrıca çatışmanın tüm taraflarına “her türlü engelin kaldırılmasını sağlama ve sınır ötesi ve çapraz hat da dahil olmak üzere tam, hızlı, güvenli ve engelsiz insani erişimi sağlama ve sivilleri ve sivilleri koruma da dahil olmak üzere uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülüklerine uyma” çağrısı yapıldı. Sudan Sivilleri Koruma Taahhüt Bildirgesi (‘Cidde Bildirgesi’) kapsamındaki nesneler ve taahhütleri.”
Kararda ayrıca Genel Sekreter’in Kişisel Elçisi Ramtane Lamamra’nın taraflarla ve Sudan’ın komşularıyla iyi niyetini kullanarak bölgesel barış çabalarını tamamlayıp koordine etmeye teşvik edilmesi de yer aldı.
Sudan Yaptırım Uzmanları Paneli’nin Görev Süresi Uzatıldı
Cuma günü yapılan bir başka eylemde Güvenlik Konseyi, 13 lehte ve 2 çekimser (Çin ve Rusya) oyla 1591 Sudan Yaptırımlar Komitesi Uzmanlar Paneli’nin önümüzdeki Salı günü sona erecek olan görev süresini bir yıl daha uzattı.
Panel, 2005 yılında Sudan’daki çeşitli silahlı gruplara ve bireylere uygulanan yaptırım tedbirlerinin (silah ambargosu, seyahat yasağı ve varlıkların dondurulması) uygulanmasının izlenmesinde komiteye yardımcı olmak amacıyla kurulmuştu.