enflasyonemeklilikötvdövizakpchpmhp
DOLAR
37,8390
EURO
40,9493
ALTIN
3.679,92
BIST
9.044,64
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Çok Bulutlu
17°C
İstanbul
17°C
Çok Bulutlu
Pazartesi Çok Bulutlu
21°C
Salı Az Bulutlu
22°C
Çarşamba Çok Bulutlu
22°C
Perşembe Çok Bulutlu
19°C

Sudan’da bir yıllık savaş: Felaketin boyutları artıyor

Sudan’da bir yıllık savaş: Felaketin boyutları artıyor
14.04.2024 03:13
A+
A-

Sudan, 15 Nisan 2023’te başlayan ve yıkıcı bir iç savaşa sürüklenerek son bir yıldır dehşete boğuldu. Bu savaş, yaklaşık 15.000 kişinin ölümüne, 8 milyon sivilin yerinden edilmesine ve 25 milyon insanın acil yardıma ihtiyaç duymasına yol açtı.

İnsani yardım uzmanları, kıtlık, yardım ablukaları ve artan salgın hastalıklar konusunda uyarılarda bulunurken, ülke genelinde vahşet tablosu her geçen gün daha da derinleşiyor.

BM’nin Sudan’daki insani yardım ofisi OCHA’nın başkanı Justin Brady, durumun acil olduğunu ve daha fazla kaynak olmazsa “kıtlığı durduramayacaklarını ve kimseye yardım edemeyeceklerini” belirtiyor.

Şu anda, 2024 için 2,7 milyar dolarlık müdahale planının sadece yüzde altısının finanse edilmesi, durumu daha da vahimleştiriyor.

Savaşın en çok etkilediği gruplar arasında ise çocuklar yer alıyor. UNICEF’e göre, 24 milyon çocuk çatışmalardan etkileniyor ve 730.000 çocuk akut yetersiz beslenmenin pençesinde.

Kıtlık tüm ülkeyi tehdit ediyor ve Kuzey Darfur’daki Zemzem kampında her iki saatte bir çocuğun yetersiz beslenmeden öldüğü bildiriliyor.

Savaşın yarattığı yıkım sadece can kayıplarıyla sınırlı değil. Tecavüz, cinayet ve hedefli katliamlar da yaygın olarak görülüyor.

BM Haberleri’ne konuşan eski bir BM personeli Fatima, milisler tarafından evinin yağmalandığını ve sistematik olarak etnik kökenlerine göre insanları hedef aldıklarını ve öldürdüklerini aktarıyor.

Fotoğrafçı Ala Kheir ise savaşın ilk yılını belgelediği fotoğraflarından yola çıkarak, “felaketin boyutunun medyanın tasvir ettiğinden daha büyük olması gerektiğini” söylüyor.

Tüm bu dehşete rağmen, Sudanlı gençler pes etmiyor. Hanin Ahmed önderliğindeki gençlik grupları, “acil müdahale odaları” kurarak ihtiyaç sahiplerine yardım etmeye çalışıyor.

Ancak bu çabaların yeterli olmadığı açık. Uluslararası toplumdan acil ve somut adımlar bekleniyor.

Haber Merkezi

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Ulusal Gündem sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin